واکنش ایران به قطعنامه پارلمان اروپا علیه سپاه که تصمیم دارد آن را در فهرست گروههای تروریستی قرار دهد
گروه سیاسی: پارلمان اروپا روز پنجشنبه ۲۹ دی با صدور قطعنامهای از اعضای اتحادیه اروپا خواست تا سپاه پاسداران و تمامی نیروهای وابســتهاش- شامل بسیج و سپاه قدس- را در فهرست سازمانهای تروریستی این اتحادیه بگنجاند. آنها همچنین در این سند خواستهاند که هر گونه رابطه مالی و اقتصادی با شرکتهای سپاه یا افراد وابسته به این نهاد قطع شود و مدعی هستند این اقدام برای «افزایش حمایت از معترضان در ایران» گرفته شده است.
متن قطعنامه شامل چه مواردی است؟
براساس موارد منتشر شده از متن قطعنامه، در متن آن از اتحادیه اروپا خواسته شده برخی مقامات را از جمله ابراهیم رئیســی، دادسـتان کل کشور و ۲۲۷ نماینده مجلس را تحریم کند. همچنین بنیاد مستضعفان و بنیاد شهید و امور جانبازان دو نهادی هستند که در قطعنامه پارلمان اروپا نامشان بهعنوان نمونههایی از نهادهایی که باید تحریم شوند، درج شده است.
نمایندگان پارلمان اروپا همچنین از جمهوری اسلامی ایران خواســتهاند تا با گروه ویژه حقیقتیاب شورای حقوق بشر سازمان ملل همکاری کند؛ بنابراین، این قطعنامه میتواند منجر به این موضوعشود که اتحادیه اروپا، ســپاه را در فهرست تروریستی اتحادیه جا دهد اما هنوز این تصمیم قطعی نشده و دوشنبه هفته جاری، شورای اروپا تصمیم میگیرد که آیا توصیههای پارلمان اروپا در این گزارش را اجرایی کند یا به آن بیاعتنا باشد.
واکنشهای بینالمللی
ودانت پاتلن، معاون ســخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اعلام حمایت از این قطعنامه و با بیان اینکه موضع آمریکا در قبال ســپاه کاملاً روشن است، گفت که این نهاد مشمول بیشترین تحریمهای آمریکاست که تاکنون اعمال شده، فرماندهان سپاه را بهصورت فردی تحریم کردهایم. او تاکید کرده که در نهایت،این به خود اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن بستگی دارد که تحت نظام مدیریتی قانونی خودشان تصمیم بگیرند.
واکنشهای ایران؛ تحریم سپاه یعنی شلیک به پا
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه دولت در گفتوگو با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا این قطعنامه را احساسـی، تند و غیرحرفهای خوانده و آن را در تعارض با عقلانیت سیاسی و مدنیت دانسته است. او از اروپا خواسته به تبعات منفی رفتار خود بر اروپا بیندیشد و بر مسیر دیپلماسی، تعامل سازنده و عقلانیت تمرکز کند. امیرعبداللهیان همچنین این اقدام را شلیک به پای خود توصیف کرده است. همچنین ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه، سپاه را بزرگترین نهاد ضدتروریسم جهان خوانده و گفته،همین باعث خشم کلوپ جهانی تروریستها شده است. ارتش نیز با صدور بیانیهای اقدام پارلمان اروپا را محکوم و در این بیانیه سپاه را نهاد ضدتروریسم خوانده و صدور این قطعنامه را نشانه استیصال و ناکامی در حمایت از اعتراضات اخیر خوانده است. ارتش در بیانیهاش تاکید کرده این نهاد نظامی دست در دست سپاه پاسداران از امنیت و آرامش مردم ایران، نظام جمهوری اسلامی و ثبات منطقه حراست و صیانت مینماید.
طرح مجلس برای مقابله با اقدام پارلمان اروپا
در ادامه واکنشها ایران نمایندگانمجلس نیز به شدت از ایـن قطعنامه انتقاد و مواردی را بهعنـوان اقدامات احتمالی ایران عنوانکردهاند. جبار کوچکینژاد، نماینده رشت در مجلس شورای اسلامی تحریم و تروریســتی خواندن سپاه را اقدام علیه بسیج و کل نیروها انقلابی نامیده و گفته است مردم ما و نیروهای مسلح پاسخی سخت به اتحادیه اروپا خواهند داد. احمد نادری،عضو هیاترئیسه مجلس شورای اسلامی نیز از جریان افتادن طرح اصلاح قانون اقدام متقابل در برابر اعلام سپاه بهعنوان سازمانی تروریستی از سوی آمریکا خبر داده است. بر مبنای توضیحات نادری، براساس این طرح، مادهای بهعنوان ماده الحاقی به قانون اقدام متقابل در برابر تروریســتی اعلام کردن ســپاه توسط آمریکا، مصوب سوم اردیبهشت ۱۳۹۸ افزوده میشود.
ایرنا درباره جزئیات طرح نوشته است: کلیه کشورهای عضو اتحادیه اروپا که مبادرت به اعلام نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهعنوان سازمان تروریستی نمایند و کلیه نیروهای نظامی وابسته به کشــورهای عضو اتحادیه و سازمانها و نهادهای تحت اختیار این نیروها مشمول این قانون خواهند بود. علاوهبر این، محمد خدابخشی در گفتوگو با خبرگزاری فارس از تهیه طرحی دوفوریتی برای تروریستیخواندن نیروهای مسلح کشورهای عضو اتحادیه اروپا از سوی ایران خبر داده و گفته است که براساس این طرح دســتگاههای اطلاعاتی مکلفاند، فهرست فرماندهان نیروهای کشورهای عضو اتحادیه اروپا را جهت پیگیریهای قضایی در اختیار قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران قرار دهد و وزارت امور خارجه موظف است از ظرفیتهای حقوقی و سیاســی برای خروج نیروهای نظامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا از منطقه استفاده کند. محمدمهدی زاهدی،نماینده مردم کرمان و راور در مجلس در حساب کاربری خود تاکید کرده هر اقدامی علیه نیروهای مسلح ایران منافع غرب و همپیمانان آنها در منطقه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
علی خضریــان، نماینده مجلــس و از چهرههای عضو جبهه پایداری نیز با اشاره به سابقه تحریم سپاه توسط آمریکا گفته است که وقتی سپاه در فهرست گروههای تروریستی آمریکا قرار گرفت، پایگاههای آنها بارها به شکل بیسابقه به تیر غیب گرفتار شد.
موضوع قطعنامه جدی و افق روابط تیرهوتار است
حسن بهشتیپور، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو بــا انتخاب موضوع این قطعنامه و تصویب آن را یک هشــدار خوانده و گفته است که تروریستی خواندن بخشی از نیروهای مسلح ایران تبعات بســیار منفی برای ایران دارد، وقتی بخشی از نیروهای مسلح کشور تروریستی اعلام شود و برای کشور خودشان الزامآور نباشد.
او در این باره گفته اسـت که این مهم اصلاً برای ایران چیز خوبی نیست،باید به جای واکنشهای احساسی و شعاری، اقدامات موثری انجام دهند تا در این تصمیمگیری تجدیدنظر یا بهنوعی این تنش کمترشود. در غیر این صورت با شــعار دادن و برخوردهــای تند، مثل همان مواردی که در مورد آمریکا هم مطرح شد، مشکلی حل نمیشود.
دیدگاه خود را بنویسید