حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه به اروپا هشدار داد؛ ایران در صورت افزایش تهدیدات اروپا از NPT خارج خواهد شد
گروه سیاســی: حسین امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه روز گذشته در حاشیه جلسه علنی مجلس که طرح اقدام متقابل در برابر تروریستی خواندن سپاه را اعلام وصول کرد، سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیـا اخراج بازرسان و خــروج از ان.پی.تی میتواند از رفتارهای متقابل ایران در برابر قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی باشد را رد نکرده و گفته است: هر احتمالی متصور است. او همچنین در این گفتوگو اقدام اخیر پارلمان اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تصمیمی احساسی خوانده که نشــان از ایــن دارد که عقلانیت بر کسانی که این کار را انجام دادند و بر جلسهای که این تصمیم گرفته شده، حاکم نبوده است.
امیرعبداللهیان در گفتوگو با خبرگزاری رسـمی مجلس شورای اسلامی همچنین خبر داده که ما از ماهها قبل تلاشهایی را داشتیم که اتحادیه اروپا مسیر و دیدگاه خودش را اصلاح کند،نتیجه و خروجی کار این شد که آنها به این جمعبندی رسیدند که در اتحادیه اروپا این موضوع مطرح نشود چراکه مصوبات شورای وزیران اتحادیهاروپا برای خودشان الزامآور است اما در نهایت این تصمیم گرفته شده موضوع در سطح پارلمان اروپا بهصورت تصویب یک قطعنامه انجام شود. موضوعی که او آن را اجرای یک نمایش خوانده است.
روز گذشته امیرعبداللهیان برای جلسهای با دستورکار تصویب کلیات یک طرح در ارتباط با همین موضوع در مجلس حاضر شد. هیاترئیسه مجلس یازدهم روز گذشته طرحاقدام متقابل و متناظر با مصوبات اتحادیه اروپا در راستای صیانت از قانون اساسی و منافع و حقوق ملت ایران را اعلام وصول کرد.
در ماده واحده این طرح تاکید شده که دولت جمهوری اسلامی ایران مکلف است در پاسخ به هرگونه اقدام اتحادیه اروپا و زیرمجموعههای آن در تروریستی اعلام کردن نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و تشکیلات تابعه و وابسته به آنها، نیروها و فرماندهان نظامی اتحادیه اروپا و سازمانها و نهادهای وابسته و یا زیرمجموعه آنها در غرب آسیا را بهعنوان اشخاص، گروهها و نهادهای تروریستی مورد شناسایی و تعقیب قضایی قرار دهد.
حسین امیرعبداللهیان که روزگذشته در ارتباط با همین موضوع در جلسه غیرعلنی با نمایندگان شــرکت کرده بود، بعد از اعلام وصول این طرح، اقدام امروز مجلس و طرحی که دولت را ملزم و در عین حال نیروهای نظامیاروپا را بهعنوان ارتش تروریستی قلمداد میکند را اقدام مقابلهای خواند و تاکید کرد این اقدام در شکل آرایش نظامی نیروهای نظامی منطقه نیز تغییرات عمیقی دارد و تاثیرات مهمی را خواهد داشت.
بعد از این جلسه غیرعلنی بین وزیر امورخارجه،فرمانده سپاه پاسداران و نمایندگان مجلس یازدهم،این توییت امیرعبداللهیان بود که در آن تاکید شــد که مجلس در اقدامی متقابل درصدد قرار دادن عناصر ارتش کشورها اروپایی در لیســت تروریستی اسـت. او اظهارات چند روز پیش خود را نیز در این توییت تکرار کرد و گفت: پارلمان اروپایی به پای خود شــلیک کرد و تاکید کرد که پاسخ، متقابل است.
امیرعبداللهیان البته در این توییت و گفتوگوی خود بعد از حضور در مجلس به این نکته اشـاره کرده است که با توجه به گفتوگوهایی که با آقای بورل و رئیـس دورهای اتحادیه اروپا داشته، آنها اظهار داشتند که دنبال اجرای این قطعنامه نیستند و قطعنامه صرفاً بیان احساسات بخشی از نمایندگان پارلمان اروپاست.
او همچنین در پاسـخ به این پرسش که خروج ایران از NPT با اخراج بازرسان آژانس جزو رفتارهای تقابلی ایران خواهد بود،گفته است که تعداد اندکی از رهبران سیاسی اروپا هیچ تجربه درحوزه دیپلماســی ندارند و امروز تنها در رأس دستگاه دیپلماسی قرار گرفتند از جمله وزیر خارجه آلمان، لذا اگر آنها در مسـیر عقلانیت حرکت نکنند و مواضع خود را اصلاح نکنند،هر احتمالی متصور است. خروج ایران از ان.پی.تی اما تهدیدی بسیار جدی محسوب میشود. تهدیدی که پیش از این نیز در برهههای حساس توسط ایران به کار گرفته شــده است اما پیش از این نوعی مکانیسم دفاعی در مقابل حساسیت به اجرای مکانیسم ماشه بوده است.
تهدید جمهوری اسلامی به تـرک پیمان منع گســترش سلاحهای اتمی یکبار از سوی روحانی در ۱۳۹۸ بعد از اعلام خروج آمریکا از توافق اتمی(برجام) در نامهنگاری به روسای دولتهای باقیمانده در توافق و در واکنش به تصمیم ســه کشور بزرگ اروپایی عضو گروه ناظر بر اجرای برجام، دایر بر فعال کردن مکانیسم حل اختلاف بود. اگرچه کار به جای باریک کشــیده نشد و کاهش مرحله پنجم تعهدات هستهای توسط ایران بهنوعی اقدام متقابل تلقی شد و واکنشها در همین حد باقی ماند. دی ماه سال ۹۸ نیز در شرایطی که تهدید به خروج از ان.پی.تی تا پیش از آن تنها در ادبیات برخی از نمایندگان مجلس دهم، یعنی مجتبی ذوالنوری و جواد کریمیقدوسی شنیده میشد به یکباره به ادبیات صحبت رئیس وقت مجلس و وزیر وقت امور خارجه نیز تسری پیدا کرد. اواخر دی ماه سال ۱۳۹۸ ،یک روز پس از آنکه علی لاریجانی رئیس مجلس دهم در این زمینه هشدار داده بود،محمدجواد ظریف درجریان یک گفتوگو با خبرگزاری خانه ملت تهدید کرد در صورت ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت، ایران از انپیتی خارج میشود.
تا اینجای کار دو نمونه موضوع ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت و فعال شــدن مکانیسم ماشه با تهدید ایران در این زمینه روبهرو شــده اسـت اما این تهدید هرگز عملی نشده چراکه طرف مقابل را محتاط کرده و هم هزینههای این تصمیم برای خود تهران سنگین خواهد بود. حالا این موازنه تقابلی بین قرار دادن سپاه پاسداران در لیست گروههای تروریستی و تهدید تهران به خروج از انپیتی است. آیندهای مبهم که قطعاً روشن به نظر نمیرسد و برای دوطرف هزینههای سنگینی دارد.
دیدگاه خود را بنویسید