عزتالله ضرغامی تنها وزیر دولت اسـت که ســخنان متفاوتی بیان و حتی نسـبت به اعتراضات اخیر نیز از زاویه متفاوتی به ماجرا نگاه میکند. چنانکه دیروز نیز در حیاط هیات دولت با تاکید بر این جمله که باید فضا را باز کنیم، مردم را درک کنیم و به مردم سختگیری نکنیم خطاب به تندروهــا و آنهایی که از وضعیت زنان و جامعه ایراد میگیرند،گفت که اگر تحریک میشوید، نگاه نکنید. ضرغامی این سخنان را در حیاط هیات دولت بیان کرد.
او گفت: من چند وقت پیش در نمایشگاه دستاوردها بانوان شرکت کردم و توییتی زدم که متاســفانه چند نفر خیلی تندروی کردند و رفتار ناشایستی داشــتند و تعدادی از خانمها در ایــن مراســم بهصورت آئینی و همخوانی محتوای بسیار خوبی را در وصف پیامبر و امام علی(ع) اجرا کردند و هیچ مشکل شرعی هم نداشت. دیگر نمیشود، آنقدر سختگیری کرد و من به آن آقایی که اشکال میگیرد و رفتارها و برخوردهای تند میکند، میگویم که اگر تحریک میشود، نگاه نکند. امام(ره) به برخی از این افراد میگفت که شما اگر فلان تصویر را از تلویزیون میبینید و حالتان بد میشود به آن نگاه نکنید.
وی افزود: همه این اقدامات را باید در چارچوب شرع و دستورات الهی انجام دهیم و این موضوع میتواند گردشگری داخلی در کشور نیز افزایش دهد. ضرغامی سخنان خود را از زوایه افزودن نشاط اجتماعی درکشور بیان میکند،اتفاقاً متوجه حادثهای که رخ داده، است. چنانکه در ابتدای اعتراضات و حوادث پیش آمده پس از جان باختن مهسا امینی گفت: مرزبندی میان فعالان کف خیابان ضروری است. جوانان و زنان آزرده از فوت غمبار مهسا امینی با لیدرهای آموزش دیده و متصل به خارج متفاوتاند. رفتار،ادبیات و صبوری ضابطین باید آگاهانه، مدیریت شده و متناسب با سوژه باشد. و بعد افزود که «بزرگترین منکـر، بدبین کردن مردم نسبت به اساس دین است. نظام بنبست ندارد. برخلاف تصور برخی دوستان و دشمنان، تجدیدنظر دربرخی قوانین و روشهای ناکارآمد اجتماعی به سقوط دومینووار نظام منجر نمیشود. تحولات اجتماعی را درک کنیم و برای آن برنامه داشته باشیم.» و بعد از آن مطلب دیگری را توییت کرد که بسـیار دیده و خوانده شد. ضرغامی نوشته بود: با بازجوی اصلی جوانان دستگیر شده، صحبت کردم. این فرد به من گفت: یک عمر بازجویی کردم از آدمهای درشــت سیاسی بازجویی کردم و این چند روز از چند نفر بازجویی کردم و این سختترین بازجویی من بود زیرا نه من میفهمم آنها چه میگویند و نه آنها میفهمند مــن چه میگویم. و بعد از این در جای دیگری از سخنانش درباره حجاب زنان گفته بود: امروز دختران جوان و دانشآموز ما بدون روســری در خیابان راه میروند. چه شد؟ چه اتفاقی افتاد؟ دیروز نیز از همین جنس سخنان را در میان خبرنگاران و در حیاط هیات دولت بیان کرد. چند متری آن طرفتر از کاخ ریاستجمهوری و ساختمان هیات دولت. چنانکه گفته بود: من چند سال قبل به جلسهای رفته بودم، در آن جلسه یک فرد که فرد موجهی نیــز بود حتی به گویندگان اخبار هم اشــکال میگرفت و معتقد بود که گویندگان اخبار هم باید از مردها انتخاب شود. اگر آن فرد بهصــورت گوینده خبر نگاه میکند و دچار مشکل میشود، نگاه نکند شاید بیمار است.بنابراین من تاکید بر این دارم که باید فضا را باز کنیم. مردم را درک کنیم، سختگیری به مردم نکنیم و همه این اقدامات را در چارچوب شرع و دستورات الهی انجام دهیم؛ این موضوع باعث میشــود که حتی گردشگری داخلی نیز تقویت شود.ضرغامی دیروز همچنین از پیگیری طرحی برای لغو روادید یکطرفه از سوی ایران برای جذب گردشگر خبر داد.
وزیر میراث فرهنگی گردشگری از لغو روادید یکطرفه با ۵۰ کشور خبر داد گفت: لغو یکطرفه روادید از لحاظ پروتکلهای دیپلماتیک و سیاسی مشکلاتی دارد اما من به عنوان مسئول گردشگردی کشور، این را مساله نمیدانم. اما از دو ماه پایانی سال ۱۳۹۸ سفر و گردشگری بهواسطه همهگیری ویروس کرونا در جهان با چالش جدی روبهرو شد و بسیاری سفرهای تجاری و توریستی لغو شدند. حالاشرایط بهتر شده و صنعت گردشگری وضعیت سابق خود نزدیک میشود. در این میان اوضاع جذب توریست در ایران و فراهم آوردن امکاناتی برای سرمایهگذاری این زمینه مخاطراتی به همراه دارد. با این حال مسئولان وزارت گردشگری برای ترغیب گردشگران برای سفر به ایران روش لغو روادید یکطرفه را در پیش گرفتهاند. اما آیا لغو روادید بهتنهایی میتواند در افزایش گردشگر موثر باشد؟ سال ۱۳۹۸ویزا برای گردشگران چینی به کشور بهصورت یکطرفه لغو شد با این حال آمارهای وزارت گردشگری نشان میدهد که این اتفاق تاثیری در افزایش توریستهای چینی به کشــور نداشته است. براساس آماری که فروردین سال ۱۴۰۰ وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در سالنامه آماری سال ۱۳۹۸ منتشر کرده، در سال ۹۸ بیشترین سفرها به ایران از کشورهای همسایه بوده و عراقیها همچون سالهای قبل رکورددار بودهاند.
ایران در سال ۱۳۹۸ روادید را یکطرفه برای عمان و چین لغو کرد که آمارها نشان میدهد،نتیجه این اقدام در بــازار عمان مثبت بوده اما در چین با وجود لغو روادید، سفرها ۱۵ درصد افت داشته است؛ در آن سال ۸۵هزار و ۴۳۲ نفر از عمان به ایران سفر کردهاند که در قیاس با سال ۹۷ بیش از ۹۶ درصد رشد داشته است. ۴۴هزار و ۲۵۳ چینی نیز سال ۹۸ به ایران سفر کردهاند در حالی تعداد مسافران از چین در سال ۹۷ بالغبر ۵۲ هزار و ۲۵۵ نفر بوده است. اما در آمارهای تازه هم اوضاع تغییـر چندانی نکرده و چینیها همچنان بهرغم لغو روادید تمایلی برای سفر به ایران ندارند.
دی ماه امسـال، حرمتالله رفیعی، رئیس هیات مدیره انجمنصنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی جهانگردی ایران با اعلام اینکه در دو ماه مهر و آبان بیش از ۶۰۰ هزار تبعه و گردشگر خارجی به ایران سفر کردند، گفته: بیشتر آنها از کشورهای همسایه بودند. البته او به کاهش مسافران عراقی که آنها هم برای سفر به ایران به ویزا نیاز ندارند، اشاره کرده و گفته است:چارتر پرواز عراق تحت تاثیر برخی وقایع داخلی این کشــور قرار گرفته و روند کاهشی را تجربه کردهاست. اما موضوعی که دیروز ضرغامی عنوان لغو روادید یکطرفه ۵۰ کشور به آن اشاره کرده، موضوع تازه ای نیست و بیش از ۱۰ سال پیش هم به آن پرداخته شد. آن زمان قرار بود روادید ایران برای ۶۰ کشور به شکل یکطرفه لغو شود. با اینحال پیش از آنکه موضوع لغو روادید با ۶۰ کشور در دوره سیدحسن موسوی،رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی،گردشگری صنایع دستی مطرح شود، اسفندیار رحیممشایی در دورهای که رئیس این سازمان بود، لغو روادید با کشورهای عضو D8 را مطرح کرد؛ کشورهایی مانند اندونزی، مالزی، مصر، نیجریه، پاکستان، ترکیه و بنگلادش که از بین آنها،روادید ایران با ترکیه دوطرفه و برای اتباع مصر، یکطرفه از سوی ایران لغو شد. حالا به نظر میرسد،ضرغامی در پی اجرایی کردن اندیشهها و راهکارهای مشایی است و بر همین اساس دیروز گفت: طرحی را در دست بررسی داریم کــه روادید ۵۰ کشور را به صورت یکطرفه لغوکنیم. ما کشورهای دنیا را به پنج گروه تقسیم کردیم، معتقدیم باید یک اتحاد جمعی برای لغو روادید با تعداد زیادی از کشورها شکل بگیرد. وی توضیح داد، طرح لغو روادید با برخی کشورها با توجه به مسائل خاص کشور در ماههای گذشته موضوعاتی مانند اینترنت یا مسائل جاسوسی که موجب مشکلاتی در جذب گردشگر شده همچنین لزوم برخی سختگیریها ارائه شده است.
دیدگاه خود را بنویسید