مرضیه برومند مدیرعامل خانه سینما شد انتخاب او در این شرایط، پیام مثبتی به اهالی سینماست

گلاویژ نادری؛ دبیر گروه سینما و تلویزیون

سرانجام پس از گذشــت ۶ ماه مدیرعامل جدید خانه ســینما انتخاب شد. انتخابی غیرمنتظــره کــه از روز گذشته تعجب بسیاری از اهالی این خانه را برانگیخته
اســت. مرضیه برومند نام آشــنایی برای اهالی هنر اسـت. او علاوه بر وجه هنری و ســاخت سـریال‌های موفق و فیلم‌های سینمایی پرتماشاگر مانند «شهر موش‌ها» سابقه مدیریتی هم دارد و دبیر سه دوره از
جشنواره تئاتر عروسکی هم بوده، مدیریت خانه عروسک را هم می‌توان به سمت‌های اجرایی او اضافه کرد اما اینکه برای اولین بار یک زن برای مدیرعاملی خانه سـینما انتخاب شود، آن هم در این روزها، نشان از تغییر رویکرد و استفاده بهینه هیات مدیره این خانه از شرایط روز دارد. سالی که به نام زنان رقم خورده و انتخاب یک مدیرعامل زن در روزهای پایانی آن نشان دهنده توجه ویژه به زنان موفق اســت.نکته‌ای که در
متن ارسالی هیات مدیره خانه سینما به رسـانه‌ها هم بر آن تاکید شده و در آن آمده اســت: مرضیه برومند با بیش از ۴۰ سال سابقه فعالیت در تئاتر، تلویزیون و سینمای ایران یکی از مهمترین زنان تاثیرگذار ایرانی
اســت. هیات مدیره خانه سینمای ایران به نمایندگی از جامعه اصناف سـینمایی با ابراز خشنودی از پذیرش این پیشنهاد از سوی خانم مرضیه برومند،امیدوار است این انتخاب، زمینه بهبود وضعیت جامعه سینماگران ایران را فراهم کند.

آنهایی که با برومند آشنایی دارند، می‌دانند او در کار سختگیر اســت و زبان تند و تیــزی دارد و شاید اینها جــزو ملزومات مدیرعاملی خانه سینما به خصوص در شرایط فعلی باشد.از سوی دیگر او یکی از زنان هنرمند موجه اسـت که در تمامی این سال‌ها رابطه خوبی هم با مدیران داشته و توانسته در سخت‌ترین شرایط کار خود را پیش ببرد، از امکانات و تســهیلات دولتی و غیردولتی استفاده کند و در عین حال کمترین انتقادات را هم همراه خود کند. سریال‌ها و فیلم‌هایی هم که ساخته،بخشی از نوستالژی‌های شیرین مردم و مدیران را تشکیل می‌دهد. سریال‌هایش هنوز که هنوز است جزو بهترین سریال‌های خانوادگی و کودک و نوجوان تلویزیون اســت که بخش زیادی از خاطرات دهه شصتی‌ها را به خود اختصاص می‌دهد. آرایشگاه زیبا ، خودرو تهران ۱۱ ،قصه‌های تابه‌تا و... بارها از شبکه‌های مختلف تلویزیون پخش شــده و کمتر کسـی است که برومند را با این آثار به‌جا نیاورد.

حالا او سکان‌ مدیریت پرحاشیه‌ترین نهاد صنفی هنری را در دست گرفته و احتمالا حضورش در این جایگاه هم به قوت آن می‌افزاید هم احتماال حاشیه‌هایی را هم به دنبال خواهد داشت. چراکه او درعین اینکه‌ اهل تعامل است اما با همان رویه تندوتیزش با هرشرایطی هم کنار نخواهد آمد و به محض اینکه شرایط را برای ادامه کارش مناســب نبیند، دست به اعتراض و حتی اســتعفا هم می‌زند. چنانچه در زمان دبیری‌اش در جشنواره تئاتر عروسکی زمان مدیریت حسین‌ طاهری در اداره کل هنرهای نمایشی، زمانی شرایط را غیرقابل تحمل دید، استعفای خود را به نشــانه اعتراض اعلام کرد اما مرحوم علی مرادخانی، معاون هنری وقت با پذیرفتن شروط او برای ادامه کار، برومند را به ادامه فعالیت به‌عنوان دبیر جشنواره راضی کرد.این کارگردان زن مسیر سخت و پیچیده‌ای را روبه‌روی خود دارد اما آنهایی که او را برای این سمت انتخاب کردند با توجه به‌توان ظرفیت برومند در شرایط کنونی او را برگزیدند و احتمالا بر همین رفتار و سکنات او در به کرسی‌ نشاندن خواسته‌هایش حساب ویژه‌ای باز کردند.

مدیران ســازمان سینمایی هم که از گذشـته‌های دور، برومند را می‌شناســند و از رویه و شکل فعالیت او خبر دارند،می‌دانند که با چه مدیری روبه‌رو هستند و چطور باید با او کنار بیایند. با همه اینها و در شرایط ویژه کنونی انتخاب یک زن آن هم از نوع مرضیه برومند برای مدیریت خانه سینما، فصل تازه‌ای را رقم خواهد زد که پرچالش خواهد بــود و از الان نمی‌توان درباره چگونگی اداره خانه سینما پس از این انتخاب پیشبینی دقیقی کرد.

نهم شهریور ماه انتخابات شانزدهمین دوره خانه سینما برگزار شــد و اعضای هیأت مدیره جدید خانه سینما شامل علی لقمانی، رسول صدرعاملی، محمدمهدی عسگرپور، مسعود امیری‌تیرانی، علـی دهکردی، حبیب اسماعیلی و علیرضا حسـینی به عنوان اعضای اصلی و جابر قاسم‌علی و امیرحســین اثباتی اعضای علی‌البدل انتخاب شــدند و در نهایت محمدمهدی عسگرپور به عنوان رئیس هیأت مدیره خانه ســینما انتخاب شد. این تهیه‌کننده و کارگردان سـینما در گذشته هم تجربه مدیرعاملی خانه سینما را داشت و در حال حاضر به عنوان مدیرعامل خانه هنرمندان مشغول به فعالیت است. او در این مدت وظایف مدیرعاملی خانه سینما را هم به دوش می‌کشید و در واقع در دونهاد مدیر بود هم خانه سینما و هم خانـه هنرمندان. ورود او به خانه هنرمندان هم اعتراضات زیادی را از سـوی اصولگرایان به دنبال داشت اما هیات امنای این خانــه، او را به گزینه‌های دیگر ترجیح دادند.اما این اعتراضات عواقبی را هم به دنبال داشــت از جمله اینکه حقوق کارکنان خانه هنرمندان به موقع پرداخت نشد و عسگرپور بــه ناچار حقوق کارکنان را از منابع دیگر تامین کرد.

با توجه به اساسنامه خانه سینما، اعضای هیأت مدیره از تاریخ انتخابات ۴۵ روز وقت داشــتند تا مدیرعامل جدید خانه سینما را معرفی کنند. پیش از این منوچهر شاهسواری به عنوان مدیرعامل خانه سینما فعالیت می‌کرد و با پایان دوره فعالیت او، نگاه‌ها به سمت محمدمهدی عسگرپور بود تا بتواند دوباره به عنوان مدیرعامل خانه سینما انتخاب شود. اما با معرفی وی به عنوان نماینده تهیه‌کنندگان در انتخابات خانه سینما و در نهایت انتخــاب او به عنوان رئیس هیأت مدیره، تمام این معادلات به هم ریخت. با گذشت مهلت قید شده در آیین‌نامه از هر یک از اعضای هیات مدیره پرسیده می‌شد، مدیرعامل چه زمانی انتخاب می‌شود، همه آنها به کلمه به‌زودی اکتفا می‌کردند.

پس از اعتراضات پاییز آنقدر اعضای هیات مدیره خانه ســینما روزهای پرتنش و شلوغی را ســپری کردند که دیگر مجالی برای انتخاب مدیرعامل نداشـتند. در واقع شــکل‌گیری کمیته رســیدگی به وضعیــت هنرمندان زندانی فرصتـی برای آنها باقی نگذاشـته بود اما پیش از اینها از بین گزینه‌ها مختلفی که گفته می‌شد، هیأت مدیره خانه ســینما روی آن تا اندازه‌ای توافق داشت، مجید مســچی مدیرعامل سابق مؤسســه سینماشهر بود که سال‌ها تجربه مدیریت در این مؤسسه را داشته و در حوزه توسعه زیرساخت‌ها سینمای ایران فعال بود اما شنیده‌ها حاکی از این بود که این مدیر ســینمایی پیشکسوت نتوانست،موافقت مدیران سازمان‌سینمایی را تامین کند و آنها حاضر به همکاری با او نبودند. اما حضور برومند نظر منفی ازسوی مدیران ارشاد نداشت. او به‌دلیل اینکه سیاسی نیست به‌ طورکلی تا می‌تواند از این عرصه دوری می‌کند، گزینه مطلوب مدیران سینمایی حال‌حاضر است چراکه از نظر آنها برومند فرد معتمدی از این جهت به‌حساب می‌آید. در خانه سینما از ابتدای فعالیت تاکنون ۱۲سینماگر به عنوان‌مدیرعامل این نهاد جامع صنفی انتخاب شــده‌اند که از آن جمله میتوان به منوچهر عسگری‌نسب،محمد آقاجانی، تورج منصــوری، احمدرضا درویش، یدالله صمدی، منوچهر محمدی، ابوالحسن داوودی، ضیا هاشمی، رضا میرکریمی، محمدمهدی عسگرپور، رضا میرکریمی و منوچهر شاهسواری اشاره‌کرد. حالا باید دید حضور یک زن به عنوان مدیرعامل خانه سینما تا چه اندازه می‌تواند شرایط متفاوتی را برای این خانه رقم بزند.