آمار مبتلایان و فوتی‌های ویروس کرونا در کشور دو رقمی شده است با این حال مسئولان وزارت بهداشت شرایط را بحرانی نمی‌دانند

گروه جامعه: معاون فنی مرکز مدیریت بیماری‌ها واگیر وزارت بهداشــت از افزایش موارد کرونا در کشــور و افزایش شهرهای قرمز و نارنجی خبرداد و گفت: زمانی که موارد سرپایی بیماری افزایش می‌یابد حتماً موارد بستری هم افزایش خواهد داشت، از آنجایی که برخی بیماران که به کرونا مبتلا می‌شوند، بیماری‌های‌زمینه‌ای هم دارند، در نتیجه احتملاافزایش فوتی‌های ناشی از کرونا نیز وجود دارد. از هفته پیش تاکنون تعداد موارد مبتلا به کرونا همچنین آمار فوتی‌های ناشــی از این بیماری در کشور سیر افزایشی به‌ خود گرفته است. 

بیش از سه سال از هجوم ناجوانمردانه کووید-۱۹ به مردم جهان و پاندمی وحشتناک ویروس‌کرونا می‌گذرد اما همچنان هیچکس نمی‌تواند نقطه پایانی برای آن متصور باشد؛ چند ماهی فروکش می‌کنـد و بار دیگر با قدرت بازمی‌گردد و جان‌های بیشتری را طعمه خود می‌کند. حالا بعد چندماهی خاموش شدن تقریبی این بیماری در کشور، آمارها خبر بازگشت کرونا می‌دهند و البته در شــرایطی که چهارمین نوروز همراه با ویروس کرونا نزدیک اســت. به نظر می‌رسد فروردین ۱۴۰۲ باز هم بر سیر صعودی مبتلایان و جانباختگان افزوده شود.

در این میان همچنــان ویروس کرونا بین پیر و جوان فرقی قائل نیست؛ مثلاً در روزهای گذشته خبری در فضای مجازی مبنی بر مرگ معلمی در اســتان مرکزی به‌دلیل مسمومیت منتشر شد اما دیروز رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی گفت: مرحومه ساناز جمشیدی ۳۲ ساله، هفته گذشته دو بار با علائم کرونا به بیمارستان مراجعه کرده و دو شب پیش فوت می‌کند و نتیجه تست کرونای وی نیز مثبت اعلام شده است. همچنین پدر مرحومه جمشیدی نیز با اشـاره به ابتلای دخترش به‌بیماری و سه بار مراجعه او به پزشک گفته: در مراجعه آخر وی به اتاق احیا منتقل شد و با وجود تلاش‌های پزشکان متخصص و کادر درمان فوت کرد. پزشکان بیماری وی را کووید تشخیص‌ دادند. دختر من دانش‌آموز نبوده و فوت او هیچ ارتباطی به مسائل سیاسی ندارد. البته معلوم نیســت که چــرا با وجود حاد بودن شــرایط مرحومه و سه بار مراجعه به پزشک دستور بستری او صادر نشده است؟ بر همین اساس بابک عشرتی، معاون فنی مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت درباره وضعیت کرونا در کشور و چرایی افزایش شهرهای نارنجی و قرمز به ایسنا گفت: در دی‌ماه اعلام کرده بودیم که از اواخر دی‌ماه و اوایل بهمن‌ماه افزایش موارد کرونا در کشور خواهیم داشت که همین اتفاق هــم رخ داد. در واقع روند افزایشــی که در حال حاضر شــاهدیم، همان افزایشی اســت که انتظار داشتیم در بهمن‌ماه اتفاق بیفتد و همان روند ادامه پیدا کرد. در عین حال تصور می‌کردیم افزایش موارد شیب تندتری خواهد داشت اما موارد به‌صورت کندتر افزایش یافت.

او همچنین گفت: به هر حال این افزایش قابل پیش‌بینی بود و به نظر می‌رسد که این روند افزایشـی هم در چند هفته آتی ادامه داشته باشد و در چند هفته‌آینده این افزایش موارد را داشته و روند افزایشی بماند. اما پاییز امسال موج تازه‌ از همه‌گیری کووید-۱۹ شکل گرفت که بعضی پزشــکان و مســئولان وزارت بهداشت آن را آنفلوآنزا نامیدند و عده‌ای هم بر این موضوع پافشاری کردند که ویروس قالب جهان همان کروناست. دیروز هم عشــرتی تلویحاً این موضوع را تایید کرده و گفته که این افزایش موارد در ادامه پیک هشـتم است. او همچنین گفت: منتها در پیک هشـتم موارد آنقدر و به‌اندازه بهمن‌ماه سال‌گذشته بالا نرفته و در عین حال هنوز هم زود است که بگوییم آیا افزایش موارد به حد ســال گذشته می‌رسد یا خیر. بر همین اساس هم باید مراقب باشیم؛ چراکه کرونا بیماری‌ای اســت که بعید می‌دانم به این زودی‌ها تمام شود و احتمالاً با بشر می ماند.

اما هفته پیش آمار فوتی‌های کرونا پس از چندین ماه ت‌ررقمی بودن، دو رقمی شد و همین موضوع نگرانی‌هایی را در میان مردم به‌وجود آورد. با این حال عشرتی درباره دو رقمی شدن فوتی‌ها در روز دهم اسفندماه نیز گفت: البته این افزایش فوتی دلیل تاخیر در گزارش‌دهی‌ها بود نه به دلیل افزایش موارد. به این معنا که پاسخ آزمایش‌ها با تاخیر گزارش شده بود و همه فکر کردند که تعداد فوتی‌ها روزانه افزایش یافته؛ در حالی که همکاران گزارش فوتی چند روز را به دلیل تاخیر در پاسخ با هم ارائه کرده بودند.

البته بهرغم توضیحات عشرتی دیروز هم آمار فوتی‌های کرونا دو رقمی شد و بنابر اعلام وزارت بهداشت در شبانه‌روز گذشته(منتهی به یکشنبه ۱۴اسفند) ۴۶۳ بیمار کووید- ۱۹ در کشور شناسایی شدند و ۱۵ بیمار نیز در این بازه زمانی جان خود را از دست دادند. در سه سال گذشته کرونا رنگ‌های فراوانی عوض کرده و هر بار با علائم و اشکال مختلفی خود را نشان داده است. حالا گفته می‌شود آنچه اکنون کشور با عنوان کرونا وجود دارد، سویه تازه آن است. در همین مورد هم عشــرتی درباره ســویه غالب کرونا در کشــور گفت: در دی‌ماه سویه XBB۱ غالب بود و اکنون هم یکی از ســویه‌های جدید که قبلاً شناسایی شده بود، غالب است که البته طبیعی است‌سویه‌ها معمولاً به‌سرعت منتشر می‌شوند.

البته گفته می‌شــود که موارد مبتلا به ویروس کرونا بسیار بیشتر از آماری اســت که وزارت بهداشـت ارائه میکند. بر همین اســاس هم طباطبایــی، عضو کمیته علمی مبارزه با کرونا گفته: البته در مقایسه با کشورها پیشرفته تعداد تســت‌هایمان کاهش یافته است و ممکن است برخی بیماران شناسایی نشوند. بنابراین شاید یکی از دلایلی که آمارمان زیاد نیست، این است که انجام تست‌هایمان کاهش یافته است. با این‌حال، خوشــبختانه بر اساس آنچه که ما در مراکز بستری می‌بینیم، شدت بیماری خفیف است.