مخالفان طالبان در وین گرد هم آمدند

دو سال پس از تسلط کامل طالبان بر افغانستان، مخالفانش با سرشناس‌ترین چهره مخالف یعنی احمد مسعود در وین، پایتخت اتریش گرد هم آمده‌اند تا به دنبال راه‌حلی برای خروج مسالمت‌آمیز افغانستان از بحران حکومت طالبان شوند. سال ۱۴۰۰ (۲۰۲۱ میلادی) طالبان به صورت باور نکردنی یکی پس از دیگری شهرهای افغانستان را تصرف کرد. حتی فرمانده‌ای چون ژنرال دوستم نیز نتوانست مزار شریف را در مقابل طالبان حفظ کند. فساد و رانت‌خواری و فشارهای اقتصادی بر مردم و شکاف طبقاتی بدان‌جا رسیده بود که هیچ‌کس تمایلی به مقاومت نداشت. در همان زمان نماینده ویژه بازسازی افغانستان در گزارشی گفته بود که هیچ‌کس نمی‌داند در واقع، چه تعداد سرباز و پلیس در افغانستان مشغول به کار هستند. افسران فاسد اسامی هزاران سرباز و نیروی مسلح را داشتند که عملاً حقوق آنها تامین می‌شد اما وجود خارجی نداشتند. گفته شده تنها در سال ۲۰۱۹ حدود ۴۲ هزار سربازی که حقوق آنها (توسط افسران و مقامات فاسد) دریافت می‌شد اما وجود نداشتند، اخراج شدند. پس از توافق‌نامه دوحه میان آمریکا و طالبان برای خروج مسالمت‌آمیز سربازان آمریکایی و ناتو و ترک افغانستان توسط نیروهای آمریکا، طالبان دیگر رقیب بلامنازع در افغانستان شد و سیطره خود را بر افغانستان گشود. اشرف غنی، رئیس‌جمهور وقت اگرچه ابتدا حاضر به پذیرفتن سلطه طالبان بر کشور نبود اما پس از آنکه نیروهای طالبان پشت دروازه‌های کابل رسیدند، حاضر به آن شد که طالبان دولت موقت تشکیل دهند تا پس از آن انتخابات سراسری برگزار شود و در نهایت نیز فرار را برقرار ترجیح داد و با چمدان‌های پول راهی دوبی شد تا «امارت اسلامی افغانستان» شکل بگیرد. در همان زمان تنها نقطه مقاومت پنجشیر به رهبری احمد مسعود بود.

پس از سقوط کابل، اعضای پیشین اتحاد شمالی و شخصیت‌های ضد طالبان یک ائتلاف نظامی به نام مقاومت دوم، تحت رهبری احمد مسعود و امرالله صالح، معاون رئیس‌جمهور سابق تشکیل دادند. آنها در دره پنجشیر مستقر شدند که پایگاه اصلی عملیات اتحاد شمالی اولیه بود. امرالله صالح، معاون رئیس‌جمهور افغانستان، خود را رئیس‌جمهور موقت افغانستان در دره پنجشیر اعلام کرد. با سقوط کابل، اعضای سابق اتحاد شمالی و دیگر نیروهای ضد طالبان مستقر در پنجشیر به رهبری احمد مسعود و امرالله صالح، معاون رئیس‌جمهور سابق، اولین مقاومت سازمان‌یافته در برابر طالبان در افغانستان را سازماندهی کردند که شکست خورد و احمد مسعود از پنجشیر افغانستان گریخت.

احمد مسعود کیست
احمد مسعود، فرزند احمدشاه مسعود، چهره سرشناس و ملی افغانستان است. ۱۲ ساله بود که پدرش توسط القاعده کشته شد. او پس از این اتفاق به همراه پنج خواهرش به ایران آمدند. مسعود پس از حدود یک دهه زندگی در ایران با اتمام تحصیلات ابتدایی و دبیرستان برای ادامه تحصیل به بریتانیا رفت و یک سال را در یک دوره نظامی در آکادمی نظامی سلطنتی «سندهرست» گذراند. با چیرگی طالبان بر تمام دره پنجشیر، مسعود به مکان نامعلومی نقل مکان کرد و گفت که ایستادگی در برابر طالبان همچنان ادامه خواهد داشت.

کنفرانس وین
حالا پس از گذشت حدود سه سال از تسلط طالبان بر افغانستان، برخی از مخالفان طالبان در وین گرد هم آمده‌اند تا راه‌حل‌ها و گزینه‌های مناسب برای خروج افغانستان از بحران را بررسی کنند. آن هم پس از آنکه اخباری درباره پیوستن افغانستان با دولت طالبان به جامعه بین‌الملل مطرح شد. گفته می‌شود بیش از ۳۰ شخصیت سیاسی از جمله رنگین دادفر سپنتا، رحمت‌الله نبیل، زلمی رسول و فوزیه کوفی به این نشست که از سوی بنیاد امور بین‌المللی اتریش برگزار شد دعوت شده‌اند. به گزارش آسوشیتدپرس احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ضدطالبان در وین گفت که در کنفرانس سه روزه سیاستمداران افغانستان در وین پایتخت اتریش، تمرکزشان بریافتن راه‌های حل سیاسی و صلح‌آمیز بحران در کشور است. وی گفت: که زمان تلاش برای بازگرداندن طالبان به میز مذاکره فرا رسیده است. او گفت: بدون شک، کنفرانس از راه‌حل‌های سیاسی برای صلح (در افغانستان) دفاع می‌کند. وی بار دیگر تاکید کرد که مخالفان از همه فرصت‌ها برای رسیدن به هدف تضمین صلح در افغانستان استفاده خواهند کرد. وی گفت: بنابراین، تلاش ما در اینجا این است که روزی شاهد یک افغانستان صلح‌آمیز باشیم. برای من هیچ‌چیز مهم‌تر از منافع ملی مردم ما، ناموس آنها، امنیت آنها و امنیت کشور نیست. مسعود گفت تلاش خواهد شد تا فضای گفت‌وگو ایجاد شود تا هر گروهی که بخواهد بر افغانستان ظلم کند با تصمیم جمعی مردم افغانستان و جهان روبه‌رو شود. او افزود: «ما امیدواریم که تلاش جمعی راه را برای فشار سیاسی بر طالبان هموار کند، طالبانی که «شاید با وضعیت ذهنی دیگری به میز مذاکره بازگردند» و خواستار «حمایت بین‌المللی» شد. مسعود گفت که بسیاری از گروه‌هایی که اخیراً در خارج از افغانستان تشکیل شده‌اند از وضعیت کنونی در داخل کشور «راضی نیستند» و افزود که زمان غلبه بر اختلافات و «درمان زخم‌ها» فرا رسیده است.»

احمد مسعود گفت که تسلط طالبان پس از عقب‌نشینی نیروهای تحت رهبری ایالات‌متحده، حقوق زنان را به عقب انداخته و زمینه مساعدی را برای گروه‌های تروریستی ایجاد کرده است. به گزارش ایرنا، رنگین دادفر سپنتا، مشاور امنیت ملی پیشین افغانستان در این نشست گفت، نشست وین باید زمینه نزدیکی نیروهای گوناگون سیاسی افغانستان را فراهم کند. وی افزود: من امیدوارم پیشنهادهایی که صورت گرفته، از جمله ایجاد یک کمیسیون کاری برای بحث با سایر نیروهای سیاسی، به شکل موفقیت‌آمیز مورد قبول قرار بگیرد تا ما بتوانیم واقعاً جبهه سیاسی وسیع مخالفان طالبان را گسترش بدهیم. مشکور کابلی، یکی دیگر از این مخالفان نیز گفت: نشست وین فرصت جدیدی برای پیدا کردن یک روایت مشترک برای خارج کردن افغانستان از حاکمیت تروریسم ایجاد کرده است. وی همچنین بر توسعه مقاومت در همه ابعاد تاکید ورزید. این نشست در حالی در وین برگزار شد که برخی منابع درگیری‌هایی از پنجشیر با نیروهای طالبان گزارش کردند که دو طرف متحمل برخی خسارت شدند.