آمریکا اجازه آزادسازی مشروط ۷ میلیارد دلار از دارایی‌های تهران را صادر کرد

هر گاه سخن از توافقی میان ایران و آمریکا می‌شود، پای عمان از کشورهای متحد آمریکا که از گذشته تاکنون روابط حسنه‌ای نیز با ایران داشته است، در میان است. همین چندی پیش بود که سفر امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران به عمان گمانه‌زنی‌های جدیدی درباره مسائل ایران و آمریکا را مطرح کرد. حال پس از چند روز از این سفر، نورنیوز خبر داده است با تداوم گفت‌و‌گوهایی که با واسطه میان تهران و واشنگتن انجام شد، بانک مرکزی یکی از کشورهای منطقه به‌عنوان بانک عامل برای واریز وجوه آزاد شده ایران در کره جنوبی مورد توافق قرار گرفت. آن‌طور که نورنیوز گزارش داده است، طی هفته‌های اخیر مذاکرات فشرده‌ای با وساطت یکی از کشورهای منطقه درباره آزادسازی همزمان زندانیان ایران و آمریکا انجام شده و میلیاردها دلار (۷ میلیارد) از منابع ارزی مسدود شده نیز در این چارچوب در شرف آزادسازی است.

به گزارش رسانه‌های دیگر به نقل از صدای آمریکا در گزارشی اختصاصی این رسانه از چراغ سبز کاخ سفید به آزادی مشروط ۷ میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی خبر داده است. صدای آمریکا به نقل از یک سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نوشته است که ایران می‌تواند از این مبالغ برای خرید اقلام بشر دوستانه استفاده کند. این موضع همزمان با سفر جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا به کره جنوبی اعلام صورت گرفت. البته منبع صدای آمریکا تاکید کرده که «در حال حاضر هیچ‌گونه اطلاعات روزآمد با برنامه تازه‌ای در این زمینه وجود ندارد.»
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا که نام او ذکر نشده، همچنین تاکید کرده که وجوه مزبور در یک حساب «محدود شده» که «برای تجارت بشر دوستانه قابل دسترسی است» نگهداری می‌شود.

او افزوده است: ایالات متحده پذیرای توصیه‌های کره جنوبی و دیگران بوده است تا اطمینان حاصل شود که این مبالغ می‌تواند «از جمله از طریق انتقال به سایر بانک‌های مورد اعتماد و در حساب‌های محدود شده مشابه» برای هداف بشر دوستانه مورد استفاده قرار گیرد.

پیش‌تر خبرگزاری آمریکایی ان‌بی‌سی به نقل از مقامات آگاه، گزارش داده بود که ایران و آمریکا در حال بررسی پیش‌نویس طرحی شامل تبادل زندانیان و آزادسازی میلیارد‌ها دلار از پول‌های بلوکه شده ایران در بانک‌های کره جنوبی هستند. ظاهراً آمریکا جدای از مسائل مربوط به برجام که فعلاً از دستور کار دولت جو بایدن خارج شده در راستای آزادی و مبادله زندانیان دست به این کار زده است و توافق صورت گرفته هیچ ارتباطی با برجام ندارد.
این خبر درست در شرایطی اعلام می‌شود که خبر بازداشت یک کشتی با پرچم جزایر مارشال که متعلق به آمریکاست تنش میان دو کشور را به اوج رسانده است. روابط عمومی ارتش پنج‌شنبه گذشته اعلام کرد بر اثر تصادف یک فروند کشتی ناشناس با یک شناور ایرانی در آب‌های خلیج فارس که منجر به مفقود شدن دو نفر و زخمی شدن چند تن دیگر از خدمه این شناور شد، شناسایی و توقیف کشتی ناشناس را در دریای عمان کرده است. بنابر این گزارش، در این عملیات ناوشکن بایندر نیروی دریایی ارتش با حکم قضایی، کشتی متخلف که با پرچم جزایر مارشال در حال فرار بود را توقیف و به آب‌های ساحلی جمهوری اسلامی ایران هدایت کرد. آمریکا نسبت به توقیف این کشتی واکنش نشان داد و پیرو این اتفاق ۱۲ سناتور آمریکایی در نامه‌ای از جو بایدن، رئیس‌جمهوری این کشور خواسته‌اند به نهادهای فدرال اجازه دهد، کشتی‌های حامل نفت و گاز ایران را توقیف کنند.

تهیه‌کنندگان این نامه، سناتور جونی ارنست، جمهوری‌خواه و ریچارد بلومنتال، سناتور دموکرات به جو بایدن یادآوری کرده‌اند طی یک سال گذشته حتی یک نفتکش ایرانی را هم توقیف نکرده‌اند. به گزارش رویترز، سناتورهای کنگره آمریکا بر این اعتقاد هستند که ضوابط وضع شده در وزارت دارایی و دفتر ویژه ضبط اموال در این وزارتخانه، مانع عملیات دفتر کارآگاهان وزارت امنیت داخلی شده است. هنوز جو بایدن واکنشی نسبت به این درخواست نداشته است. به نظر نمی‌رسد این اتفاق در موضوع آزادسازی زندانیان و توافق اخیر ایران و آمریکا موثر باشد.