۶ سال پس از انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ اسحاق جهانگیری با شکایت محمدباقر قالیباف به دادگاه می‌رود

جهانگیری به‌منظور شفاف‌سازی مسائل دوران مدیریت قالیباف از این شکایت استقبال کرد

آیت وکیلیان؛ گروه سیاسی 

جهان گرد است؛ آدم‌ها به آدم‌ها می‌رسند. محمدباقر قالیباف و اسحاق جهانگیری دوباره به یکدیگر رسیدند. آنها زمانی در قامت کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری با هم رقایت می‌کردند و در زمان دیگر در مجلس اصولگرایی، قالیباف رئیس بود و جهانگیری در دولت حسن روحانی، معاون اول بود چند سالی در جلسات سران قوا یکدیگر را می‌دیدند. اما چه کسی گمان می‌کرد که مناظرات انتخاباتی مبنای شکایت قرار بگیرد و محمدباقر قالیباف که خود نیز اتهامات و ادعاهای بسیاری را علیه رقبا مطرح می‌کرد از رقیب خود بابت آنچه وی به ادعاها و اتهامات جواب می‌داد یا مطرح می‌کرد، شکایت کند؟ امسال، سال انتخابات است، رهبری تاکید کرده‌اند که امسال باید به‌سوی افزایش مشارکت مردم در انتخابات حرکت کنیم. زمینه‌های افزایش مشارکت مردم در انتخابات در دست دو گروه است. اول دولت و بعد مجلس. آنها می‌تواند با اقدامات دلگرم‌کننده و کافت فشارهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مردم را به انقلاب و کشور دلگرم و زمينه افزايش مشارکت را فراهم کنند. از یک‌سو می‌توانند با افزایش فشارها در همه حوزه‌ها به خصوص فشارهای اجتماعی، اقتصادی مردم را سرخورده و عصبانی کنند تا گزینه عدم مشارکت، گزینه قابل توجهی شود. از سوی دیگر ممکن است برخی از عملگرایان اصلاح‌طلب تصمیم بگیرند در انتخابات شرکت و یا اصولگرایان خیال‌پرداز رقابت کنند. طبعاً ممکن است اسحاق جهانگیری یا افرادی مانند او که دل به این کشور و آینده او دارند، تصمیم بگیرید که کاندیدای انتخابات شوند. از دیگر سو، ممکن است عده‌ای از مردم نیز که تجربه حاکمیت یکدست و عملکرد دولت محرومان و مجلس انقلابی را با گوشت و پوست خود لمس کرده‌اند، تصمیم بگیرند در انتخابات شرکت کنند و به اصلاح‌طلبان و عملگرایان رای بدهند. آنچه مسلم است آن است که در انتخابات مجلس بسیاری از نمایندگان فعلی رفتی هستند و نمی‌توانند دوباره رأی بیاورند. نمایندگان جدیدی به مجلس می‌روند و قطعاً آینده سیاسی محمدباقر قالیباف را به‌راحتی به خطر می‌اندازند. خب چه راهی بهتر از آن که برخی از این افراد با شکایت راهشان سد شود و نتوانند در انتخابات شرکت کنند. شکایتی با تاخیر ۶ ساله که سوال‌برانگیز است که ماجرا چیست؟

ماجرایی که امروز می‌بینیم این است که محمدباقر قاليباف، رئيس مجلس از اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی به دادگاه شکایت کرده است. شکایت قالیباف از جهانگیری مربوط به مناظره‌های دهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری در سال ۹۶ است و برخی رسانه‌ها هم مدعی شده‌اند که دستگاه قضایی همین هفته به این شکایت رسیدگی خواهد کرد. برخی منابع خبری ثبت این شکایت را مربوط به اواخر اسفند سال گذشته می‌دانند که در نوبت رسیدگی قرار گرفته است. در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری که در اردیبهشت ماه سال ۹۴ برگزار شد ۶ نامزد از دو جریان و اردوگاه اصلی سیاسی کشور شرکت کرده بودند.

محمدباقر قالیباف (که در نهایت با فشار اصولگرایان به نفع رئیسی کنار کشید) یکی از گزینه‌های کاندیداتوری از اردوگاه اصولگرایان بود و اسحاق جهانگیری نیز که به کمک حسن روحانی آمده بود پس از پایان مناظره‌های انتخاباتی به نفع روحانی کناره‌گیری کرد، حضور داشتند دو نامزدی بودند که اظهارات آنها مورد توجه جامعه سیاسی قرار گرفت اما رقابت اصلی میان ابراهیم رئیسی و حسن روحانی بود. جهانگیری دلیل حضورش در آن دوره از رقابت‌ها را «سخنگویی و دفاع از جریان اصلاحات» بیان کرده بود و در مناظره‌های انتخاباتی به دفاع از عملکرد دولت یازدهم پرداخت. قالیباف نیز به عنوان یکی از دو نامزد اصلی جریان اصولگرا، مجموعه دولت روحانی را هدف حملات خود قرار داد و با طرح ایده ۴ درصدی‌ها و جلب افکار عمومی و با برچسب به اردوگاه اصلاح‌طلبان در مقابل ۹۶ درصدی بقیه جامعه درصدد جلب توجه قشر خاکستری بود. حملات قالیباف و پاسخ‌های جهانگیری در آن مناظره‌ها منجر به در گرفتن مجادله تند میان این دو شد. جهانگیری در جریان آن مناظره‌ها در پاسخ به این انتقادات و حملات قالیباف به طرح مسائل و ابهاماتی به دوران ۱۲ ساله قالیباف بر شهرداری تهران پرداخت و اقدامات قالیباف را به چالش کشید. اکنون شکایت قالیباف از جهانگیری به خاطر مسائل پیش آمده و مطرح شده در مناظره‌های انتخابات که نزدیک به ۶ سال از آن گذشته در نوع خود شگفت‌آور است که افراد، رسانه‌های حامی و اتاق فکر او ـ که بخشی از اصولگرایان را در بر می‌گیرد - چه سنارویی را در باب موضوعی که اکنون در حکم زیرخاکی است، دنبال می‌کنند. به دنبال انتشار این خبر و بازتاب رسانه‌ای آن، دستیار سیاسی و رسانه‌ای رئیس مجلس در صفحه شخصی خود در توییتر به این موضوع پرداخت و نوشته که «خبر می‌زنند، قالیباف بعد از ۵ سال تازه پارسال برای مناظره سال ۹۶ از جهانگیری شکایت کرد؛ اما ماجرا چیست؟» وی در ادامه نوشته که «دکتر قالیباف همان سال ۹۶ به دلیل دروغ‌های آقای جهانگیری از او شکایت کرد، اگر قوه قضائیه همان زمان به این شکایت رسیدگی می‌کرد، باعث بازدارندگی از دروغ‌گویی در مناظرات می‌شد.» «محمدسعید احدیان» در ادامه توضیحات خود در توییتر آورده که در نهایت اسفند پارسال در دادسرا قرار مجرمیت صادر سپس پیغام‌ها برای گرفتن رضایت شروع شد که تنها شرط آقای قالیباف، پذیرش رسمی اشتباه بود. در همین حال که آقایان پیگیر رضایت هستند، تیم رسانه‌ای‌شان شروع به عملیات روانی برای تاثیرگذاری بر رأی دادگاه کرده است.»

استقبال جهانگیری از حضور در دادگاه برای شفافیت

یک منبع نزدیک به اسحاق جهانگیری ضمن تکذیب ادعاهای یکی از نزدیکان رئیس مجلس در مورد شکایت محمدباقر قالیباف از معاون اول دولت سابق تصریح کرد که جهانگیری از حضور در دادگاه به منظور شفاف‌سازی بخشی از مسائل دوره مدیریت قالیباف استقبال می‌کند. یک منبع نزدیک به اسحاق جهانگیری ضمن تکذیب ادعاهای یکی از نزدیکان رئیس مجلس در مورد شکایت محمدباقر قالیباف از معاون اول دولت سابق تصریح کرد که جهانگیری از حضور در دادگاه به منظور شفاف‌سازی بخشی از مسائل دوره مدیریت قالیباف استقبال می‌کند.

در پی توییت یکی از نزدیکان رئیس مجلس مبنی بر خبری شدن شکایت محمدباقر قالیباف از اسحاق جهانگیری توسط تیم رسانه‌ای معاون اول رئیس جمهور در دولت سابق و نیز تلاش برای کسب رضایت از قالیباف، یک منبع آگاه نزدیک به اسحاق جهانگیری این ادعاها را تکذیب کرد.

 این منبع آگاه نزدیک به اسحاق جهانگیری در گفت‌وگو با «انتخاب» گفت: آقای جهانگیری هیچ‌گونه مسئولیت رسمی و غیر رسمی اجرایی ندارند و طبیعی است که ادعای وجود تیم رسانه‌ای نسبتی با واقعیت نداشته باشد. در قضیه شکایت آقای قالیباف از آقای جهانگیری هم به دلیل عدم تناسب موضوع با شرایط دشوار کشور و زندگی سخت مردم از ابتدا بنا بر رسانه‌ای نکردن موضوع شکایت و ترجیح پیگیری حقوقی آن داشتند. او افزود: به این اعتبار ادعای مشاور رئیس مجلس برای پیگیری رسانه‌ای «یک شکایت شخصی» و نیز تلاش برای کسب رضایت صحت ندارد. طرح شکایت در شرایط کنونی و اصرار آقای قالیباف و اطرافیان‌شان در جهت افزودن بر تعداد شاکیان و متهمان اینقدر از مصالح عمومی به دور است که ورود هر مصلحت‌اندیشی به این قضیه و پرهیز دادن از ادامه کار، وارونه تفسیر و منتسب به فرستادن نمایندگانی برای کسب رضایت قلمداد می‌شود. این منبع آگاه تاکید کرد که هیچ نماینده‌ای از سوی آقای جهانگیری به قصد کسب رضایت تعیین نشده و نخواهد شد. اتفاقاً آقای جهانگیری از حضور در دادگاه آن هم براساس شکایت آقای قالیباف که مورد توجه خاص افکار عمومی هستند به منظور شفاف‌سازی بخشی از مسائل دوره مدیریت‌شان استقبال می‌کند.

محورهای شکایت چه می‌تواند باشد؟

در جریان مناظره‌های انتخاباتی سال ۹۶ و نخستین دور از برگزاری مناظره‌ها، جهانگیری هویت سیاسی حمله‌کنندگان به سفارت عربستان را به افرادی نسبت داد که همان زمان در ستاد انتخاباتی قالیباف فعال بودند. جهانگیری در پاسخ به او و طرح این مساله که «ما نمی‌توانیم به سفارت حمله کنیم، آقای قالیباف» و در ادامه گفت که «چه کسانی باعث شدند که ۷۰۰ هزار جهانگرد شیعه دیگر به مشهد نیایند! ما نمی‌توانیم زندگی مردم را به خاطر خودمان خراب کنیم. آنها در ستاد کدام کاندیدا الان فعالیت می‌کنند؟ کدام کاندیدا از آنها حمایت می‌کند؟ جهانگیری در جریان مناظره‌ها، روحیه نظامی‌گری قالیباف را برجسته و تاکید کرد که با این روحیه نمی‌توانید کشور را اداره کنید و در ادامه و با اشاره _به برخی تخلفات از جمله تخلف در بانک شهر_ گفت که «بیشترین تخلف را اصولگرایان در بانک‌ها داشتند؛ موسسات اعتباری را جریان شما تاسیس کرد و امروز ببینید، موسسه قوامین چگونه است. من برای مصالح ملی چیزی نمی‌گویم اما باید دید در بانک شهر چه می‌گذرد و بانک سرمایه را به چه کسی واگذار کردید. سهام این بانک متعلق به شهرداری بود اما به یک مفسد اقتصادی واگذار کردید.» جهانگیری همچنین مساله املاک نجومی را خطاب به قالیباف یادآوری کرد و گفت که «شما با املاک مردم چه کردید؟ ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اموال مردم را بخشیدید. آپارتمان ۲ میلیارد تومانی را ۲۰۰ میلیون تومان بخشیدید. مجلس خواست تحقیق و تفحص کند، رفتید لابی کردید و جلویش را گرفتید. چرا جلوی تحقیق و تفحص از شورای شهر را گرفتید؟ چرا کسی که افشا کرد را ۳ ماه در سلول انفرادی انداختید.»

ضرورت شفاف‌سازی برخی پروژه‌ها

«محمد مهاجری»، فعال سیاسی اصولگرا در واکنش به خبر شکایت قالیباف از جهانگیری نوشت که «تازگی‌ها یادتان افتاده از آقای اسحاق جهانگیری به خاطر اظهارات ۶ سال قبلش در مناظره انتخاباتی شکایت کنید» نوشته که «احساس کردم پس بدتان نمی‌آید که به گذشته‌ها هم سفر کنیم. به همین دلیل و برای آنکه به مخالفان‌تان ثابت کنید «گذر زمان» نیاز به «شفافیت» را از بین نمی‌برد و به این موضوع هم قلباً و عملاً اعتقاد دارد؛ جنابعالی را دعوت می‌کنم به یک گفت‌وگو با پرسش‌هایی درباره «پروژه یاس» که می‌دانید و می‌دانیم چه شد و نیز داستان املاک نجومی شهرداری تهران و نیز اداره کردن تهران با هزینه بسیار گران؛ همچنین قضیه قائم‌مقام‌تان آقای شریفی.»